آسیب جدی تارهای صوتی
آسیب جدی تارهای صوتی
برای بهداشت صوتی و جلوگیری از آسیب های جدی تارهای صوتی که شما را تهدید می کند، لازم است به نکات ذیل توجه کنید؛
حنجره
حنجره قسمتی از مجرای تنفسی است و اسفنکتر مسئول تولید صدا می باشد. محل آن در قسمت قدامی گردن و در محاذات پنجمین و ششمین مهره های گردنی است. حنجره در بالابه داخل بخش حنجره ای حلق باز می شود و در پایین با نای ادامه پیدا می کند. حنجره از نه عدد غضروف و رباط و شش عضله و بافت های همبند به وجود آمده و از داخل به وسیله مخاط پوشیده شده است. عضلات داخلی و خارجی خیلی ظریف هستند و تحت تاثیر عوامل خارجی و روانی، متاثر و آزرده می شوند.
طول حنجره در مردان حدود ۴۴ میلیمتر و در زنان حدود ۳۶ میلیمتر است.
چین صوتی
چین صوتی )Vocal Fold( چینی متحرک در هر دو طرف حنجره است که از غشای مخاطی پوشاننده رباط صوتی تشکیل می شود و سفید رنگ است و حالت صدفی دارد. بسته به جنسیت، سن و… تارهای صوتی با هم فرق می کند. حنجره هنگام ادای صداهای زیر، بالامی رود و هنگام تولید صداهای بم پایین می آید. طناب های صوتی اصلی که با آن صحبت می کنیم تارهای یک اسفنکتر است که از قسمت جلو ثابت است و از پایین آزاد و متحرک هستند. وقتی که احساس آرامش می کنید تارهای صوتی از هم باز هستند و هوا به راحتی عبور می کند. تارهای صوتی هنگام بلع به هم نزدیک و مجرای تنفسی را بسته و مانع ورود مواد غذایی به مجرای تنفسی می شوند.
چگونه از حنجره و صدای خود مراقبت کنیم؟
برای گروهی از مردم و بعضی حرفه ها خصوصا معلمین، نگهداری صدا مسئله بسیار مهم و حائز اهمیتی است. معلمین برای ادامه خوب صحبت کردن باید بهداشت صوتی را رعایت کنند تا صدا و سلامتی خود را حفظ کنند. صدای بلند و گوش خراش، اذیت کننده است. صدای گرفته، قابل قبول نیست. صدا یک آیتم اکتسابی است و باید صدا را تربیت کنیم و زیر و بم و کیفیت آن را تغییر دهیم.
علت شناسی اختلالات صوت
جسمی: حنجره دچار بیماری های ویروسی یا باکتریایی می شود
عملکردی: -۱ بد استفا ده کردن از تارهای صوتی مثل جیغ کشیدن و صاف کردن ممتد گلو -۲ استفاده از مواد مخدر، سیگار و…
عملکرد ناصحیح چه اثراتی روی حنجره به وجود می آورد؟
ابتدا باعث می شود تغییراتی در طول و ضخامت تارهای صوتی به وجود آید. وقتی عصبانی و ناراحت هستید تارهای صوتی با هم برخورد می کنند و بافت نرم و انعطاف پذیر به بافت ضخیم تبدیل می شود که تغییر صدا و کیفیت نفس آلود حین صحبت کردن، کم شدن توانایی صدا و بم شدن صدا نتیجه آن می باشد. این تورم های گذرا که مرتب تکرار شود تبدیل به ندول (گره) حتی ندول های سرطانی شده که باید شخص، کارش را کنار بگذارد.
عوامل پدید آورنده و تشدید کننده اختلالات صدا
-۱ رفتارهای غلط صوتی -۲ استعمال دخانیات -۳ استفاده از مواد الکلی -۴ تغذیه نامناسب -۵ بیماری های معده -۶ آلرژی
-۷ تغییرات حرارتی زیاد حنجره یعنی استفاده از چای داغ و… -۸ مواد غذایی حساسیت زا مثل سیر، ادویه جات، فلفل، ترشیجات، غذاهای چرب و سرخ شده و آب خیلی سرد و هر ماده دیگری که شما به آن حساسیت دارید.
روش های پیشگیری از اختلالات صدا
-۱ منطقه حنجره را گرم نگه دارید -۲ از ماسک و دستمال گردن استفاده کنید -۳ در هنگام صحبت کردن از فرم بدنی مناسب استفاده کنید. باید سر، بالارو به عقب باشد تا هوای بیشتری وارد شش ها شود و استفاده از تنفس صحیح شکمی به جای تنفس سطحی باعث می شود تا هوای بیشتری را وارد شش ها کنیم و در نتیجه اکسیژن بیشتری به ریه برسد و تلاش و کار حنجره و سیستم تنفسی کمتری صورت گیرد -۴ استفاده از دستگاه بخور سرد جهت افزایش میزان رطوبت محیط کار یا منزل -۵ مواد غذایی زیر را در طول روز بیشتر استفاده کنید؛ مایعات گرم مثل چای کم رنگ و آب را با درجه حرارت مناسب هر یک ساعت چند جرعه بنوشید. صحبت کردن باعث خشکی حنجره می شود که باید به وسیله نوشیدن چای و آب، حلق را مرطوب کنیم. از مایعات ولرم استفاده شود -۶ استفاده از چهارتخم، دانه به و گل ختمی زرد -۷ انجام تمرین آه و خمیازه که باعث می شود تارهای صوتی کاملاریلکس شود -۸ پرهیز از مصرف دخانیات -۹ عدم استفاده از عطریات برای کسانی که حساسیت و آسم دارند -۱۰ عدم استفاده از مواد الکلی -۱۱ درمان بیماری های معده -۱۲ پرهیز از صاف کردن صدا و سرفه کردن و پاک کردن گلو (درمان سینوزیت خیلی مهم است.) باید محوطه بینی با سرم فیزیولوژی هر روز صبح شستشو داده شود -۱۳ محدود کردن میزان صحبت در طول روز با حذف گفتار های محاوره ای غیر ضروری و استفاده بیشتر از اشارات به جای گفتار -۱۴ اجتناب از پچ پچ کردن (جهت آرام صحبت کردن، فاصله خود را با شنونده کم کنید) -۱۵ اجتناب از داد زدن، جیغ کشیدن، بلند صحبت کردن، با عصبانیت حرف زدن -۱۶ کاهش بلندی صدا (عدم استفاده از بلندگو با صدای زیاد) -۱۷ در موقعیت های گفتاری زیر سکوت کنید یا حد اقل میزان گفتار را داشته باشید؛ مکالمات تلفنی – مکان های پر سروصدا – محیط های آلوده به دود و مواد شیمیایی و گرد و غبار -۱۸ پرهیز از استرس و نگرانی، خشم و عصبانیت. وقتی فکر می کنید در حالی که ناراحت و خشمگین هستید با اینکه حرف نمی زنید و در درون با خود صحبت می کنید، تارهای صوتی در ارتعاش هستند. سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید -۱۹ پرهیز از تقلید صدای حیوانات-۲۰ اصلاح گفتاری که با فک بسته همراه است -۲۱ استراحت صوتی؛ برخی از ساعات روز سکوت کنید و اصلاحبت نکنید -۲۲ تمرینات آرامش -۲۳ اجتناب از جابجایی وسایل سنگین و حتی انجام ورزش های سنگین در هوای آلوده -۲۴ دست ورزی و ماسا ژ گردن جهت آرامش دادن به تارهای صوتی -۲۵ گوش دادن به نواهای زیبا و آرام، ایجاد احساس آرامش می کند. در نتیجه آرامش تارهای صوتی را به همراه دارد -۲۶ استراحت کافی و خواب عمیق، حد اقل هفت ساعت خواب در شبانه روز و اجتناب از ایجاد خستگی مزمن.
روش های استراحت صوتی
-۱ روش مطلق: بعد از جراحی ها تا ۲۴ ساعت بیمار نباید صحبت کند -۲ روش نسبی: میزان صحبت مان را در کل موقعیت کم کنیم -۳ روش موقعیتی: بهترین روش است. در طول شبانه روز، ساعاتی را برای سکوت انتخاب کنید. فکر ناخوشایند نداشته باشید چون استفاده از استراحت صوتی موقعیتی خیلی کمک می کند -۴ روش خاص و حرفه ای: قبل از شروع کارها باید سکوت داشته باشید. اگر از حنجره استفاده صحیح نشود بیماری آفونی یا بی صدایی به وجود می آید. شروع روز را با قرقره کردن آغاز کنید.
در صورت مشاهده علائم حاد به متخصصین حلق و گلو یا گفتار درمانی مراجعه کنید.